Uslovi Korištenja

Dobro došli na www.paragon.ba – internet stranicu u vlasništvu Mistral Technologies d.o.o Sarajevo (“Mistral“). Korištenjem ove internet stranice pristajete biti obavezani ovim Uslovima i pravilima korištenja („Uslovi“), kao i svim primjenjivim zakonima i propisima. 

Ako se ne slažete s ovim Uslovima, nemojte koristiti ovu internet stranicu.

Mistral Vam omogućuje korištenje usluga i sadržaja ove stranice koje je podložno ispod navedenim Uslovima koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge Mistrala u vezi sa programom Paragon.

OPĆI USLOVI KORIŠTENJA STRANICE www.paragon.ba

Internet stranica www.paragon.ba (“Paragon.ba“) je internet stranica informativnog karaktera, koja omogućava pristup informacijama koje se, u najvećem dijelu, odnose na edukativni program Paragon. Paragon je edukativni program, kreiran od strane IT profesionalaca i podržan od strane IT industrije, koji polaznicima omogućava zvanje full stack web programera („Paragon“). Paragon program ima za cilj da polaznike kvalitetno pripremi za veoma uspješnu IT karijeru u veoma kratkom roku.

Informacije koje se nalaze na stranici Paragon.ba su namjenjene fizičkim licima koji su u potrazi za kvalitetnim zaposlenjem, promjenom karijere i/ili izgradnjom karijere u IT sektoru.

U slučaju da neku informaciju vezanu za program Paragon ne možete naći na stranici Paragon.ba, molimo Vas da nam se obratite putem kontakt forme koja se nalazi na stranici Paragon.ba u sekciji „Kontakt“ ili putem e-mail adrese: hello@paragon.ba

Na ovoj stranici se mogu pojaviti podaci i informacije koje su zaštićeni posebnim zakonima i ovim Uslovima. Korištenjem stranice Paragon.ba, svaki korisnik prihvata ove Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici korištenjem stranice Paragon.ba ili bilo kojeg njenog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim uslovima korištenja, te da su ih razumijeli u cjelosti i prihvatili.

Stranica Paragon.ba se sastoji od vlastitih sadržaja te linkova na vanjske stranice. 

Prijave za program Paragon se šalju samo putem stranice Paragon.ba, nakon čega Mistral i njegovi partneri na projektu prikupljaju i obrađuju prijave. Trenutni partneri Mistrala na projektu Paragon su KlikaSofthouseAtlantbhHUB387, Walter Code, Hulk Apps (Bosna i Hercegovina), Bild StudioCoinis, Oykos, AmplitudoCortex i Nest (Crna Gora), Poduzetnički inkubator Bela krajina, Endava (Slovenija), Revops d.o.o. (Srbija), kao i Bit AllianceAIESEC („Partneri“). Obzirom da se lista partnera planira proširiti, blagovremeno ćemo vršiti dopune ovih Uslova, te Vas molimo da iste redovno provjeravate. Mistral i Partner nisu obavezni prihvatiti svaku prijavu koja pristigne putem registracione forme koja se nalazi na stranici Paragon.ba. Pravila registracije, prava i obaveze koje stičete na osnovu registracije na program Paragon su detaljnije objašnjena u tekstu ispod.

Iako je na stranici Paragon.ba navedena cijena kao i popusti usluga koje pruža program Paragon, za sve detaljnije informacije u vezi usluga i cijena programa Paragon, molimo Vas da nam se obratite putem kontakt e-mail adrese hello@paragon.ba

Na ovoj se stranici objavljuju i određene vijesti iz IT industrije kao i izjave IT profesionalaca, partnera i drugih lica koji daju izjave u vezi s IT industrijom ili programom Paragon. Sve vijesti i izjave objavljujemo u skladu sa internom politikom Mistrala i u dobroj namjeri. Ne garantujemo za tačnost vijesti i/ili izjava koje objavljujemo. Određene sadržaje preuzimamo sa drugih internet stranica te ne garantujemo za njihovu tačnost ili vjerodostojnost.

Na stranici Paragon.ba je zabranjeno postavljanje pornografskog, eksplicitnog (scene nasilja, torture i slično) i sličnog sadržaja. Zabranjeno je postavljanje sadržaja koji predstavlja, podržava ili upućuje na govor mržnje, netoleranciju, ličnu, nacionalnu, vjersku netrpeljivost, koji sadrži psovke, vrijeđanja, omalovažavanja, provokacije ili drugi uvredljiv materijal.

ZAŠTITA LIČNIH PODATAKA 

Svi podaci na Paragon.ba se mogu koristiti samo na način kako je to propisano u ovim Uslovima korištenja kao i u Pravilima o privatnosti koje možete pročitati OVDJE.

Mistral ima definisane i obezbjeđene mjere zaštite za privatne i povjerljive informacije o korisnicima stranice Paragon.ba, iste čuva u diskreciji i ne zloupotrebljava ih. Mistral ima definisane procedure, kao i organizacione i tehničke mjere zaštite u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka BiH, kojima se smanjuje rizik od neovlaštenog pristupa ličnim podacima koji se mogu naći na Paragon.ba stranici. 

Korištenjem Paragon.ba, korisnici koji odluče da se prijave za program Paragon, daju izričitu saglasnost kompaniji Mistral za prikupljanje i obradu njihovih ličnih podataka koje učine dostupnim u okviru svojih prijava.

Saglasnost za prikupljanje i obradu ličnih podataka, a u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka BiH, se daje isključivo u svrhu prijavljivanja za program Paragon, te u svrhu obavljanja svih ostalih radnji usko povezanih sa selekcijom za program Paragon, ispunjavanjem prava i obaveza koje proizilaze iz ugovornog odnosa u koji stupaju Mistral i polaznici programa Paragon, te se u druge svrhe ne mogu upotrijebiti.

Korištenje Vaših ličnih podataka je regulisano Pravilima o privatnosti koja se mogu pogledati OVDJE.

MOLIMO PAŽLJIVO PROČITAJTE PRAVILA O PRIVATNOSTI – ona obrađuju Vaša prava i obveze u vezi s Vašim ličnim podacima, uključujući detalje o tome šta Mistral može učiniti s njima i kome ih može dati u određenim okolnostima. Korisnici mogu datu saglasnost u bilo kojem trenutku povući bez dodatnog obrazloženja i to slanjem opoziva saglasnosti na e-mail adresu hello@paragon.ba. U ovom slučaju, nastavak pohađanja programa Paragon neće biti moguć, što dovodi do raskida ugovora između Mistrala i korisnika i oslobađa Mistral od svih eventualnih obaveza koje bi mogao preuzeti na osnovu ovih Uslova i/ili ugovora za program Paragon. Svi podaci na Paragon.ba se mogu koristiti samo na način kako je to propisano u ovim Uslovima korištenja kao i u Pravilima o privatnosti.

AUTORSKA PRAVA 

Paragon.ba polaže autorska prava na sve vlastite, ali i sadržaje trećih lica (tekstualne, vizuelne i audio materijale i registrovane žigove) objavljenih na stranici Paragon.ba. Neovlašteno korištenje bilo kojeg dijela stranice Paragon.ba koji sadrži sadržaj preuzet sa stranice Paragon.ba smatra se kršenjem autorskih prava stranice Paragon.ba i podložno je tužbi. Zabranjeno je preuzimanje i/ili kopiranje svih sadržaja stranice u komercijalne ili bilo koje druge svrhe, osim za ličnu upotrebu. 

Ni jedan dio Internet stranice ne smije biti reprodukovan, pohranjen na bilo koju drugu internet stranicu ili sadržan u bilo kojem javnom ili privatnom sistemu za pretraživanje bez prethodne pismene dozvole Mistrala.

Dozvoljeno Vam je da koristite informacije samo za ličnu upotrebu. U tu svrhu možete vršiti ispis i preuzimanje podataka s Paragon.ba na sljedećoj osnovi:

(a) ni jedan dokument ili slika s Paragon.ba se ne smiju mijenjati;

(b) ni jedna slika s Paragon.ba se ne smije koristiti bez pripadajućeg teksta;

(c) na svim kopijama mora biti navedeno autorsko pravo Mistrala zajedno s ovom obavijesti o dozvoli.

Za korištenje informacija u bilo koje druge svrhe, neophodno je prvo dobiti pismenu saglasnost Mistrala. Korištenjem podataka u bilo koje druge svrhe (kopiranje, prijepis, distribuiranje, itd.) bez pismenog odobrenja, postupate protivno zakonima, te podliježete sankcijama.

Mistral nije svjestan bilo kakvog prekršaja autorskih prava, a svaki eventualni primijećeni prekršaj nam treba odmah prijaviti kako bismo mogli adekvatno da reagujemo.

Mistral ne snosi nikakvu odgovornost za eventualno kršenje autorskih prava, ali će preuzeti adekvatne mjere, ukoliko se utvrdi da prekršaj postoji.

PROGRAM PARAGON

Kome je namijenjen Paragon?

Paragon program je namijenjen svim pravno sposobnim, fizičkim licima koji su motivisani da duboko uđu u svijet programiranja i postanu važni igrači u IT svijetu. Čitav program se izvodi preko specijalizirane platforme i sve što je potrebno da nam se pridružite je da imate računar, da se registrujete i prođete fazu Konekt i fazu Arena. Paragon svakome ko želi i bez obzira na iskustvo pruža priliku da savlada sve potrebne vještine za rad u IT industriji u ulozi traženog full stack web programera.

Paragon je najbolji izbor za sve koji imaju istinsku želju da postanu dio IT industrije u najkraćem realnom roku, i one koji su, u trenutku potpisivanja ugovora za Paragon full stack program, punoljetni.

Od čega se sastoji program Paragon?

Program Paragon se sastoji od 4 faze: faza registracije, Konekt faza, Arena faza i Paragon (navedeni datumi se odnose na 4. ciklus).

1) Registracija počinje 28. septembra 2022. Registraciona forma za slanje prijava se nalazi na linku koji je postavljen na početnoj strani internet stranice Paragon.ba i koji je označen nazivom „Započni svoju karijeru“. Klikom na pomenuti link, dolazite na stranu koja je sastavni dio internet stranice Paragon.ba a koja sadrži registracionu formu za prijavu za program Paragon i osnovne informacije o svim koracima odnosno aktivnostima u samom programu.

Sva polja u registracionom obrascu su obavezna. Sistem zabranjuje daljnje korake dok se ne unesu sve potrebne informacije. Sva pitanja su obavezna. Ako fali odgovor na bilo koje pitanje, sistem zabranjuje „predaju“ prijave. Svaka prijava koja ima sva polja unesena je uspješna. Međutim, da biste ostvarili pravo na učešće u programu Paragon, informacije koje unesete u registracionu formu moraju biti stvarne i istinite. Sve prijave koje sadrže lažne i nepotrebne informacije, neće biti uzete u razmatranje.

Nakon uspješne registracije, dobićete detaljnije upute o daljnjim koracima. Isto važi i za logičke zadatke.

2) Konekt faza počinje 31. oktobra 2022. godine. Samo oni korisnici koji budu uspješno okončali registracioni proces, i čija prijava bude ocijenjena kao uspješna, će biti pozvani u fazu Konekt. Ova faza traje 7 dana i obavezna je. Više o ovoj fazi možete pročitati OVDJE.

3) Arena počinje 7. novembra i traje 3 sedmice odnosno otprilike 170 sati. Ovo je selekciona faza za program Paragon full stack. Arena će vas naučiti osnove koje su potrebne kako bi bili sposobni raditi zadatke i projekte Paragona. U ovoj fazi imate zadatke koje morate izvršavati u određenoj mjeri i do određenog nivoa da biste bili podobni za daljnji prolazak u Paragon. Dakle, Arena je obavezna faza programa Paragon. Maksimalni broj polaznika faze Arena je 500. Nakon selekcionog procesa, prvih 100 polaznika sa liste će imati priliku da se upišu na Paragon full stack program. Ukoliko se neko predomisli ili odustane, a Vi niste uspjeli da se rangirate u top 100, dobijate šansu da ipak upišete Paragon full stack. Međutim, ukoliko niste ostvarili minimalni broj bodova tokom Arene, nećete biti u mogućnosti nikako upisati Paragon full stack program, jer niste usvojili minimalna znanja potrebna za nastavak učenja u Paragonu. Jedina opcija u ovom slučaju je ponovno prolaženje Arene u sljedećem ciklusu. Više o Areni pročitajte OVDJE.

4)      Paragon je obrazovni model koji potiče iz Francuske, a temelji se na usvojenom vjerovanju da za IT profesiju nije dovoljno naučiti gradivo i isto primjenjivati do kraja života, već naučiti kako se uči, snalazi, istražuje, i produktivno sarađuje sa kolegama i mentorima. U tu svrhu je neophodno da se s učenjem kroz praktične zadatke, krene od prvog dana. Također, program je razvijen na zaključcima sveobuhvatnih istraživanja koja su pokazala da se samostalnim radom, uz konsultacije s kolegama i mentorima, najefektnije usvajaju znanja te da nije moguće naučiti programirati bez da se potpuno i apsolutno tome ne posveti. Maksimalni broj polaznika koji Paragon prima je 100.

Svi učesnici koji se odluče upisati Paragon full stack program ostvarit će mogućnost za:

1) podizanje kredita po specijalnim uslovima

2) apliciranje za stipendije koje će znatno umanjiti cijenu programa.

Više o Paragonu pročitajte OVDJE.

Šta dobijate ako uspješno završite program Paragon?

Kao full stack web programer bićete u stanju napraviti sve vrste web aplikacija. Od društvenih mreža, web igara i aplikacija poput Trella, HubSpota, Amazona, Olx-a, do jednostavnih stranica i portala koje posjećujete svakodnevno. Shodno tome, bićete u stanju samostalno razviti kompletnu web aplikaciju, od njenog izgleda koji vidi krajnji korisnik, do najsitnijih pozadinskih procesa.

Nakon završenog programa Paragon, možete raditi u bilo kojoj IT kompaniji na svijetu u kojoj se traži junior:

1) full stack programer,

2) back end programer ili

3) front end programer.

Kandidati koji ostvare najviše bodova i odrade tehnički test odlično, idu direktno na intervjue u neke od najprestižnijih IT kompanija u Bosni i Hercegovini.

Na koji način se možete prijaviti? 

Putem registracione forme koja je postavljena na stranici Paragon.ba.

Prijavu nije moguće izvršiti na bilo koji drugi način. Sve potrebne informacije možete dobiti ako se javite na kontakt formu, broj telefona ili e-mail adrese pomenute u ovim Uslovima, ali Vaša prijava na program Paragon mora isključivo doći putem online registracione forme, kako je objašnjeno u ovoj sekciji Uslova.

Sve podatke o Vašim prijavama za program Paragon spašavamo u interne baze, a iz razloga objašnjenog u dijelu Zaštita ličnih podataka. 

Podaci iz prijava korisnika neće biti zloupotrebljavani od strane Mistrala niti Paragon.ba, niti korišteni u druge svrhe osim u svrhe obuke i potencijalnog zapošljavanja. Ukoliko smatrate da neko od radnika i/ili saradnika i/ili partnera Mistrala zloupotrebljava Vaše podatke iz baze prijava i kontaktira Vas sa povodom koji nije vezan za obuku i potencijalno zaposlenje, obavijestite nas putem e-mail adrese:  hello@paragon.ba

PRAVO NA IZMJENE SADRŽAJA I USLUGA

Mistral zadržava pravo promjene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadržaja ili usluge na stranici Paragon.ba bez obaveze prethodne najave.

ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI

Sve sadržaje Paragon.ba koristite na vlastitu odgovornost i Paragon.ba niti Mistral se ne mogu smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem. Paragon.ba ili Mistral se ne smatraju odgovornim za bilo koju akciju ili gubitke koji predstavljaju rezultat korištenja usluga stranice (predvidivih i nepredvidivih). 

Paragon.ba se ne smatra odgovornim za bilo koji vid nepravilnog korištenja stranice ili usluga i informacija datih na stranici, kao ni za bilo koju situaciju koja je izvan kontrole Paragon.ba ili Mistrala (hakerski napadi, performanse računara korisnika, kvalitet Internet konekcije, dostava mailova na adresu korisnika, itd.). 

Mistral, te s njim povezana društva, do zakonom dopuštenih granica, su isključeni od bilo kakve odgovornosti ili garancije, izrečene ili nagoviještene, zakonske ili ugovorene. Mistral ne garantuje da će stranica biti dostupna, bez prekida, bez greški, bez virusa ili drugih štetnih komponenti. Mistral i usluge koje pruža, se oslanjaju na rad softvera, servera i drugih tehničkih uređaja, te se zbog neispravnosti istih, greške mogu dogoditi. Mistral će se truditi da iste otkloni u najkraćem roku, ali za sve gubitke izazvane ovakvim situacijama Mistral se ne smatra odgovornim.  U slučaju više sile odnosno događaja za koje Mistral nije mogao znati da će se dogoditi ili predvidjeti, niti su nastali krivicom Mistral-a poput, ali ne ograničavajući se na hakerske napade ili prestanak funkcionisanja Internet linka, rok iz prethodnog stava se produžava do isteka okolnosti koji su uzrokovali višu silu. U svakom momentu Mistral će se truditi da ih otkloni, ali za sve gubitke izazvane ovakvim situacijama se Mistral ne smatra odgovornim.

IZMJENE USLOVA KORIŠTENJA

Mistral zadržava pravo izmjene ovih Uslova u bilo kojem trenutku te neće biti odgovoran za moguće posljedice proizašle iz takvih izmjena. Navedene izmjene stupaju na snagu objavljivanjem na stranici Paragon.ba.

ZAVRŠNE ODREDBE 

Na sve pravne odnose, koji nastanu između Mistrala i korisnika, uz ove Uslove se primjenjuje BiH materijalno pravo izuzev odredbi koje se odnose na rješavanje sukoba zakona. Mistral i korisnici će sve eventualne sporove pokušati riješiti mirnim putem, a u slučaju pokretanja sudskih postupaka, isključivo je nadležan Općinski sud u Sarajevu.

KONTAKTI

Mistral Technologies d.o.o.

Adresa: Maglajska 1, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 65 698 474

E-mail: hello@paragon.ba

www.paragon.ba

STUPANJE NA SNAGU 

Ovi Uslovi stupaju na snagu danom objavljivanja na internet stranici Paragon.ba.