Arena predstavlja selekcijski proces za Paragon full stack program. U ovoj besplatnoj fazi dobijate pristup platformi sa zadacima koji će vas postepeno uvesti u svijet programiranja i pripremiti za Paragon.

Tokom tri sedmice polaznici će se svakodnevno susretati sa novim zadacima i projektima, a samo 50 koji budu dovoljno motivisani i pokažu trud i zalaganje ostvaruju mogućnost upisa na Paragon full stack program. Arena je jako intenzivna, te zahtjeva dosta vremena i rada da bi se uspješno svladala. Polaznici prvog ciklusa Paragon full stack programa podijelili su trikove koji su njima pomogli da uspješno završe Arenu:

Pomoć kolega

Pored platforme koja služi za rad na projektima i predaju istih, omogućena je komunikacija polaznicima preko Slack-a. Javnim postavljanjem pitanja na brži način ćete dobiti odgovor kako od nekog od mentora, tako i od kolega koje su možda već našle rješenje na problem s kojim se vi susrećete ili su od ranije upoznate s tom tematikom. Dobro poznata rečenica u toku Arene, a koju često izgovaramo i u toku Paragona je “Nije sramota pitati ako nešto ne znamo”.

Obratite pažnju na detalje

Pažljivo pročitajte sve što se traži od vas u zadacima, jer svaki detalj je od iznimne važnosti. U kodu, ukoliko izostavite neki simbol poput “;” “:” ili “>” naprimjer, dobit ćete loše rješenje. Kao što Paragon mentor često voli da kaže: “Mašina je čudna sprava, radi samo kako joj naredimo”.

Red, rad i trud

Da biste uspješno kompletirali Arenu u prosjeku vam treba 170 sati rada. Budite spremni da pored vaših dnevnih obaveze svaki dan izdvojite i 8 sata rada na zadacima u Areni. Nekada će to značiti neprospavane noći da bi se došlo do rješenja. Postavite Arenu kao prioritet i uložite maksimalno truda i vremena kako biste došli do željenih rezultata.  

Predznanje

Iako je program u potpunosti prilagođen apsolutnim početnicima, poznavanje osnovnih pojmova prije početka Arene će vam uštediti sate istraživanja i pomoći vam u boljem razumijevanju zadataka. Danas na internetu možete pronaći nebrojeno mnogo video tutorijala, kao i pismenih tekstova sa osnovim pojmovima. Bitno je pronađete onaj koji odgovara vama, vašem načinu učenja i usvajanja znanja.