Partneri

Zajedno sa Paragon partnerima kreiramo prilike za buduće full stack web programere.

diamond
platinum
gold
gold
Klika

“Mi u Kliki vjerujemo da je izuzetno važno podržati inicijative koje za cilj imaju obuku novih budućih IT stručnjaka. Zadovoljstvo nam je biti DIAMOND partner prve sezone Paragon programa, i nadamo se da će Paragon ostvariti svoje ciljeve, a IT industrija BiH dobiti kadrove koji će omogućiti njezin razvoj u budućnosti. Prilike za edukaciju koju pruža Paragon, a koja uključuje posvećenost mentora, priliku za rad sa stručnjacima koji imaju veliko iskustvo, te kontakt sa uspješnim kompanijama, su zaista rijetke. Nadamo se da će Paragon i u budućnosti biti prepoznat kao program koji omogućava nadogradnju trenutnog znanja ili poptuni karijerni zaokret za mnoge mlade, ali i one malo starije, širom Bosne i Hercegovine.”

RUBICON

“RUBICON, kao Platinium partner Paragona, će polaznicima programa otvoriti svoja vrata kroz različite vrste aktivnosti. Posebno nas raduje činjenica da ćemo na meet-upima i webinarima imati priliku sa polaznicima podijeliti znanje stečeno radom na izazovnim projektima i temeljeno na bogatstvom i raznovrsnom iskustvu naših kolega. Čast nam je biti dio ovakvog projekta, za koji vjerujemo da će iznjedriti kvalitetan kadar najperspektivnije industrije, obzirom da je cjelokupan program koncipiran po visokim standardima kvalitete. Paragoncima želimo sreću na ovom izazovnom putovanju i nadamo se uspješnoj saradnji.”

Softhouse Balkans

“IT industrija u BiH je po mnogo čemu strateška pa njenom razvoju tako treba i pristupiti. Pored jačanja univerzitetskih programa, jako je važno imati i prostor za one koji iz bilo kojeg razloga ne vide sebe unutar struktura formalnog obrazovanja. Još ako je taj prostor ispunjen praktičnim savjetima, radom sa stručnjacima iz prakse i puno neformalnih aktivnosti za ucenje onda govorimo o programu vrijednom pažnje. Osmišljen i izveden od strane IT kompanija, Paragon upravo daje priliku za sveobuhvatno ovladavanje vještinama koje su početni stadij u lansiranju karijere programera u IT industriji. Naše partnerstvo sa Mistralom koji je pokrenuo ovu priču je znak naše vjere, ne samo u potrebu za ovakvim programom, nego i u njegovu izvrsnost. Veliki interes partnera i polaznika je dokaz da jos mnogo aktera razmišlja na sličan način. ”

HUB387

“Kreiranje kvalitetnog IT kadra u fokusu je svih nas, a Paragon kao neformalni program koji nudi edukacije s ciljem kreiranja novih prilika u IT industriju je zasigurno izvanredan način da umanjimo barijere sa kojima se industrija susreće. Ne sumnjam da će Mistral i svi partneri ujedinjeni oko Paragon ideje zajedno omogućiti da polaznici usvoje znanja i uspješno dođu do svoje karijere full stack developera.”

Program partneri

Corporate

MarketMakers je projekat Vlade Švicarske osmišljen u cilju rješavanja pitanja održivog i funkcionalnog zapošljavanja mladih u odabranim sektorima. Projekat traje od 2012. godine i njegova implementacija je dodijeljena konzorcijskim partnerima Helvetas i Kolektiv d.o.o. (Mojposao.ba). MarketMakers je do sada podržao rast privatnog sektora i kreiranje radnih mjesta za mlade kroz brojne aktivnosti koje su doprinijele stvaranju preko 2700 novih radnih mjesta. Za više informacija o projektu, posjetite www.marketmakers.ba

Corporate

Projekat „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta (EGG)“ je razvojna inicijativa implementirana od strane Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, a finansirana od strane Vlade Kraljevine Norveške. Projekat se bavi unapređenjem preduzetničkog okruženja, pružajući kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mjere usmjerene na poboljšanje konkurentnosti privatnog sektora u BiH. Projekat se provodi od 2019. do kraja septembra 2021. godine. Projektni pristup je kreirati, a zatim pomoći u repliciranju transformativnih učinaka lokalnih reformi u obrazovanju i javnoj upravi, gdje će se raspoloživa javna sredstva preusmjeriti s prekomjernih operativnih troškova u projekte ekonomskog razvoja.

Corporate

ICT Cortex je klaster za informacione tehnologije, inovacije, edukaciju, dizajn i tehnološki razvoj Crne Gore osnovan u martu 2020. godine, a koji okuplja renomirane ICT kompanije i zajednice koje zapošljavaju 50% kadrova u IT sektoru u državi i generišu 10% ukupnog izvoza Crne Gore. ICT Cortex radi na poboljšanju konkurentnosti i ekosistema u ICT sektoru kroz R&D te saradnju sa svim sektorima i na svim nivoima, doprinoseći pritom stvaranju nove vrijednosti u oblastima tehnologije, internacionalizacije, razvoja talenata i inovacija. Takođe pruža potporu digitalnoj transformaciji društva pozicionirajući se kao ključni partner kako privatnom tako i javnom sektoru, te stvarajući partnerstva na lokalnom i internacionalnom tržištu.

Corporate

Kao jedna od vodećih privatnih komercijalnih banaka u Bosni i Hercegovini, sa jakom finansijskom strukturom, mrežom poslovnica, razgranatom mrežom korespondentnih banaka u svijetu, dobro izgrađenog profesionalnog i predanog odnosa prema klijentima, te širokom bazom klijenata, Vakufska banka dd Sarajevo nudi pouzdano, jako i stabilno partnerstvo svim privrednim subjektima u zemlji i inostranstvu, kao i svim potencijalnim investitorima.

Corporate

Hipotekarna banka svojim klijentima obezbjeđuje najširi spektar bankarskih usluga, realizujući njihove naloge i omogućavajući saradnju i pomoć u njihovom poslovanju. Banka i svi njeni službenici dosljedno izvršavaju naloge Klijenta, štite njihove interese, tajnost transakcija, usluga i podataka o Klijentu, a sve u skladu sa međunarodnom praksom i pozitivnim zakonima i drugim propisima. Hipotekarna banka takođe uspostavlja i gradi partnerske odnose sa raznim subjektima iz oblasti zdravstva, obrazovanja, kulture i sporta. Više detalja pronađite na www.hipotekarnabanka.com

Corporate

NEST Coworking je pokretač nove energije, dobrih ideja, jedinstvenih mogućnosti i podrška svim hrabrim ljudima u ostvarenju njihovih snova. Gajimo atmosferu koja daje snagu potrebnu za rast i razvoj. NEST je prva stanica na preduzetničkom putu povezivanja, edukacije, otpočinjanja novog biznisa i razvoja tima sa kojim želite da radite.

Corporate

Bit Alijansa je vodeća asocijacija najznačajnijih kompanija IT industrije u Bosni i Hercegovini, koja je, od osnivanja 2014. godine, vođena ultimativnim ciljem da ojača naš IT ekosistem te razvije pozitivno poslovno okruženje za dalji rast i razvoj IT industrije kontinuirano radeći na rješavanju identifikovanih problematika i izazova, pritom ističući izuzetan IT potencijal BiH. Trenutno je u Bit Alijansi ujedinjeno 50+ IT kompanija naše države koje zapošljavaju oko 80% ukupnog IT kadra u BiH. Prema istraživanjima Bit Alijanse, BiH se u proteklih nekoliko godina svakodnevno suočava sa velikim deficitom ljudi u IT sektoru i tako na godišnjem nivou propušta priliku za generisanje mnogo većih prihoda od trenutnih.

Corporate

Zahvaljujući sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju – Sida/ Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini, uspostavljen je projekt Challenge to change – C2C koji implementira Sarajevska regionalna razvojna Agencija SERDA u partnerstvu sa Razvojnom agencijom RS – RARS. Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska. Ukupna vrijednost projekta je 5,3 miliona EUR. U okviru projekta, uspostavljen je Challenge fond dostupan privrednim subjektima sa područja Bosne i Hercegovine i Švedske, koji imaju inovativne poslovne ideje, koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH. Privredni subjekti koji zadovolje uspostavljene kriterije mogu dobiti grant sredstva u iznosu maksimalno 30.000 EUR. Do sada je u okviru šest javnih poziva pristiglo 3164 aplikacije, što potvrđuje veliku zainteresiranost privrednih subjekata za ovakav oblik podrške, ali i opravdava uspostavljanje Challenge fonda u Bosni i Hercegovini. Potpisano je 170 ugovora o dodjeli grant sredstava, a realizacijom odobrenih projekata predviđeno je otvaranje najmanje 700 novih radnih mjesta.

Diamond

Klika je softwerska kompanija koja se za samo sedam godina od svog osnivanja pozicionirala kao jedna od vodećih bosanskohercegovačkih IT kompanija i jedan od najpoželjnijih poslodavaca u IT industriji naše zemlje. Orijentirana izvozno, ka američkom i zapadnoevropskom tržištu, Klika se bavi razvojem softverskih rješenja u oblasti IoT-a, FinTech-a i Smart Apps-a, ali i dizajnom hardwarea i razvojem firmwarea. Iako je Klika orijentirana isključivo ka klijentima na stranom tržištu, kontinuirano je posvećena kreiranju boljih uvjeta za razvoj naše zajednice, kroz niz inicijativa i društveno odgovornih projekata, te kontinuiranim ulaganje u bolje radne uvjete i razvoj svojih uposlenika. Usmjerena na konstantan rast i razvoj svakog pojedinačnog člana tima, ali i kompanije u cjelini, Klika danas broji oko 160 uposlenih u dva ureda u Bosni i Hercegovini – u Sarajevu i u Banja Luci.

Diamond

Coinis je ad-tech kompanija čije se poslovanje zasniva na kreiranju vrhunske, moderne tehnologije za prikazivanje i praćenje oglasa na internetu.Coinis omogućava velikim korporacijama, vlasnicima proizvoda i distributerima oglašavanje na veoma jednostavan i brz način, te praćenje performansi svojih aktivnosti putem posebnog business intelligence sistema.Osim toga, omogućava vlasnicima web sajtova monetizaciju svog sadržaja sa inovativnim formatima oglasa.

Platinum

Osnovan 2013. godine, RUBICON je počeo kao projekat dva prijatelja. Posjedujući bogato iskustvo u oblasti razvoja softvera, bili su spremni pokrenuti kompaniju koja će poslovati po vlastitim pravilima. Programiraju za različite klijente, od malih startup-a do globalno priznatih kompanija. Njeguju pozitivno radno okruženje, temeljeno na povjerenju, timskom radu, otvorenoj komunikaciji i smijehu. Rubicon tim je dosta raznolik i sastoji se od nadarenih inženjera, dizajnera i product ownera. Održavaju međusobne odnose zasnovane na povjerenju, čine komunikaciju iskrenom i neposrednom u toku i izvan radnog vremena. Trendovi i zahtjevi tržišta se mijenjaju, ali tim ide u korak sa vremenom, imajuću na umu da svaki dan stvara novu priliku za učenje. Kvalitetan softver je Rubicon strast.

Platinum

Amplitudo je vodeći digitalni inovator u Crnoj Gori sa bogatim iskustvom u razvoju softvera, implementaciji ICT i IoT rješenja, digitalnom marketingu i dizajnu.Amplitudo je ključno mjesto digitalne transformacije, društveno odgovorna kompanija koja želi na svijet donijeti najbolje od Crne Gore. Fabrika ideja koja ima kreativnost i talenat kao ključne sastojke i vrhunske proizvode kao krajnji rezultat.

Gold

Softhouse Balkans (Sarajevo) je jedna od osam kompanija pod okriljem Softhouse Consulting grupacije osnovane u Malmö-u 1996. godine. Kancelarija u Sarajevu je osnovana 2015. godine i trenutno ima 33 zaposlenika, dok Softhouse Consulting zapošljava više od 200 ljudi. Kao jedan od lidera na skandinavskom tržištu, Softhouse Consulting, pa tako i Softhouse Balkans, su fokusirani na razvoj softvera (kroz dugoročne projekte sa velikm švedskim kompanijama i kratkoročne MVP fokusirane proizvode kroz saradnju sa istraživačkim institucijama u Švedskoj), razvoj ljudi (kroz obrazovanje, Lean tribes, Dev tribes, Softhouse Academy), razvoj organizacija (kroz Lean and Agile coaching) i razvoj biznisa (kroz Softhouse Invest, investicijsku kompaniju).

Gold

HUB387 je coworking prostor u srcu Sarajeva, nastao sa ciljem uvezivanja i jačanja lokalne IT zajednice, koji svojim članovima nudi mogućnost rada u zajedničkom prostoru sa drugim pojedincima i timovima sličnih profila i interesovanja. Takav način rada i pristup zajednici omogućava članovima coworking prostora da lakše upoznaju ljude slične sebi, usput šireći svoju mrežu poslovnih kontakata i gradeći odnose sa klijentima u profesionalnom i ugodnom okruženju – ali i učeći nove stvari i dijeleći vlastito znanje sa drugima. Tokom sedam godina postojanja, HUB387 je prerastao u najprepoznatljiviji coworking prostor u bosanskohercegovačkoj prijestolnici, koji svojim članovima, pored moderno opremljenog prostora, nudi brojne pogodnosti – uključujući ultra-brzu Internet konekciju, mogućnost korištenja konferencijskih sala, kao i mogućnost besplatnog korištenja usluga partnerskih coworking prostora u regiji.

Gold

Bild Studio je je software development kompanija koja okuplja visoko kvalifikovane programere, dizajnere, projektne, marketinške i menadžere za razvoj biznisa. Deset godina otkad je na tržištu, kompanija uglavnom posluje sa partnerima iz zapadne i sjeverne Evrope, kao i sa najvećim klijentima u Crnoj Gori. Kor biznisa čini razvoj softverskih rješenja, web development, UX&UI, grafički dizajn, razvoj strategija.Kombinujući funkcionalnost i estetiku kreiraju jedinstvena rješenja za svoje klijente. Smatraju da su ljudi njihovo tajno oružje.

Gold

Data Design d.o.o. je preduzeće za informatički inženjering i konsalting u Podgorici. Od svog osnivanja do danas preduzeće se bavi razvojem, implementacijom i održavanjem sopstvenih softverskih proizvoda (pretežno iz oblasti e-trgovine, poslovnih informacionih sistema i saobraćaja), kao i uslugama digitalnog marketinga i izradom web rješenja.S obzirom da je Data Design tim visokospecijalizovan za navedene oblasti, brzo uče o potrebama korisnika, tako da sva svoja rješenja prilagođavaju zahtjevima svojih korisnika. To zapravo i jeste vizija kompanije – razvijati informatičke proizvode i servise po mjeri korisnika.