Često postavljena pitanja

Sve ste pročitali, ali imate još pitanja? Drago nam je da ste toliko zainteresovani! Često postavljena pitanja sa detaljnim odgovorima će vam dati odličan uvid u detalje Paragon full stack programa koji su vam možda promakli. Ukoliko ne pronađete svoje pitanje u ponuđenim, kontaktirajte nas.

26 pitanja

 • Da li mogu dovoljno naučiti kroz fazu Arena da se zaposlim?

  Nažalost, ne. Arena je samo selekciona faza kroz koju ćete naučiti osnove potrebne za ulazak u Paragon full stack program. Tek kroz Paragon stičete prave programerske vještine koje će vam omogućiti zaposlenje nakon najmanje 6 mjeseci intenzivnog učenja.

 • Da li mogu upisati Paragon full stack program bez prolaska kroz fazu Arena?

  To nije moguće iz dva razloga:

  1. Arena je selekcioni mjesec za Paragon full stack program kroz koji obostrano dobijemo uvid da li imate potrebnu želju, volju, upornost i kapacitet da se bavite poslom web programera. Programiranje se ne može na silu naučiti. Potrebno je da ste kao osoba vrlo radoznali, volite istraživati i da ste istrajni u savladavanju novih vještina i rješavanju problema. Arena će vrlo jednostavno pokazati da li je to slučaj kod vas ili ne. Ukoliko nije, Paragon možda i nije najbolji izbor za vas, budući da se bazira pervenstveno na samostalnom učenju.

  2. Bez prolaska kroz Arenu nećete savladati potrebne osnove za Paragon full stack program. Četiri sedmice Arene su pažljivo struktuirane na način da vas uvedu u osnovne pojmove, koncepte i alate koji vam trebaju da kvalitetno krenete sa savladavanjem konkretnih programerskih vještina u Paragonu.

 • Šta ako ne uradim 2 zadatka zaredom u fazi Arena?

  Što više zadataka detaljno i uspješno uradite, više ćete naučiti i bolje se pripremiti za Paragon full stack program. Iako vama ide u prilog da uradite sve zadatke, ukoliko se iz nekog razloga desi da propustite 2 ili 3, i dalje je moguće proći Arenu, ukoliko su ostali zadaci urađeni do zadovoljavajuće mjere. Međutim ukoliko propustite uraditi više zadataka uzastopno, nećete biti u mogućnosti proći Arenu i upisati Paragon full stack program.

 • Koliko polaznika može upisati Arenu, da li je limitiran broj?

  – 500 je maksimalni broj polaznika za selekcionu fazu Arena. Platforma preko koje se dobijaju i predaju dnevni i vikend zadaci je limitirana na taj broj za sada.

 • Šta ako ne prođem selekcijski period Arenu, a želim upisati Paragon?

  Svi polaznici Arene će biti rangirani po ukupnim rezultatima koje su ostvarili na kraju četiri sedmice koliko traje ova faza. Prvih 100 polaznika sa liste će imati priliku da se upišu na fantastični Paragon full stack program, budući da je to maksimalni broj polaznika koji Paragon prima. Ukoliko se neko predomisli ili odustane, a vi niste uspjeli da se rangirate u top 100, dobijate šansu da ipak upišete Paragon full stack.

  Međutim, ukoliko niste ostvarili minimalni broj bodova tokom Arene, nećete biti u mogućnosti nikako upisati Paragon full stack program, jer niste usvojili minimalna znanja potrebna za nastavak učenja u Paragonu. Jedina opcija u ovom slučaju je ponovno prolaženje Arene u sljedećem ciklusu.

 • Da li mogu upisati Paragon ako imam ispod 18 godina?

  U trenutku potpisivanja ugovora za Paragon full stack program morate biti punoljetni.

 • Da li je Arena besplatna?

  Selekciona faza Arena koja traje 4 sedmice je potpuno besplatna. Arena će vas naučiti osnove koje su potrebne kako bi bili u stanju uspješno raditi zadatke i projekte Paragon full stack programa, nakon kojeg ćete biti spremni za rad u fenomenalnoj IT industriji.

 • Da li je bitno kakav mi je računar za fazu Arena?

  U suštini nije, međutim sigurno je da što bolji računar imate i sa što više RAM-a, biće vam veća milina raditi jer nećete imati čestih zastoja i sporih procesa. Preporučena minimalna količina RAM-a je 8 GB. Ukoliko je vaš računar slabiji, idealno bi bilo da provjerite da li imate nekih aplikacija koje ne koristite, a koje vam vuku puno RAM-a i deinstalirate ih, a prilikom rada u Areni – pokušate ne otvarati prevelik broj tabova u internet pretraživaču, budući da i to dodatno usporava vaš računar.

  Budući da program nema IT podršku, Paragon tim je pripremio virtuelni paket sa potrebnim softverima i okruženjem za rad. Dobićete jasne instrukcije kako sve da instalirate i podesite kako bi imali idealno okruženje za rad i učenje. Ovaj paket je preporučen, ali opcionalan za korištenje, budući da za njega morate imati minimalno 8GB RAM-a.

 • Da li je bitno kakav mi je računar za Paragon full stack program?

  Isti odgovor važi kao i za fazu Arena, uz dvije glavne razlike:

  1. Dobijate moćnu virtualnu mašinu (VM) prilagođenu svim potrebama radnog okruženja Paragon full stack programa. Zbog izuzetnosti VM-a, posjedovanje minimalno 8GB RAM-a nije uslov. Računar može biti i slabije konfiguracije.
  2. Paragon full stack program uključuje IT podršku za VM.
 • Ukoliko uspješno prođem Arenu i ostvarim uslov za upis na Paragon full stack program, da li ga mogu upisati u nekom budućem ciklusu ukoliko trenutno nisam u mogućnosti?

  Svakako! Ostvareni bodovi u Areni će vam ostati, međutim da li će i znanje? Vremenom čovjek zaboravi usvojene vještine ukoliko ih ne primjenjuje određeno vrijeme. Naša preporuka je ponovni prolazak kroz Arenu i zbog znanja i zbog boljeg ranga za Paragon, ali to je do vas da li želite.

 • Koliko košta učešće na Paragon full stack programu i koje su opcije za plaćanje?

  Puna cijena Paragon full stack programa kreiranog i podržanog direktno od IT industrije je 6000 KM. Međutim, budući da imate priliku biti učesnik prvog ciklusa programa, za vas smo obezbijedili promotivnu cijenu od 5000 KM!

  Plaćanje se izvršava pri potpisivanju ugovora na početku Paragon full stack programa.

  Olakšice pri plaćanju

  Svi učesnici koji se odluče upisati Paragon full stack program ostvarit će mogućnost za:

  1) Podizanje kredita po specijalnim uslovima koji uključuju plaćanje i na do 36 rata!

  Također, kredit je moguće otplaćivati s ogodom od 12 mjeseci. To znači da možete prvu ratu uplatiti tek 3 mjeseca nakon što završite program! Ove pogodnosti su osigurane u saradnji sa Vakufskom bankom.

  2) Dobijanje stipendije koje mogu znatno umanjiti cijenu programa.

  Stipendije čekaju one koji ostvare najbolje rezultate nakon selekcione faze Arena. Ova olakšica može umanjiti iznos uplate za Paragon za 20%, 30% ili čak 50% – ovisno od vašeg plasmana!

   

  Stipendije i poseban model finansiranja omogućila je kompanija Mistral u suradnji sa MarketMakers projektom koji finansira Vlada Švicarske.

   

  Svi polaznici Arene će dobiti detaljnije informacije o olakšicama za plaćanje pravovremeno.

 • Da li dobijam personalnog mentora koji je tu za mene svaki dan?

  Tokom trajanja programa imate 4 veoma iskusna mentora na raspolaganju, koji su tu da pomognu, podrže i odgovore na sva pitanja polaznika na koja ne uspiju sami pronaći odgovor. Međutim, ne zaboravite da je fokus programa na samostalnom pronalasku rješenja, jer je to najbolji i najbrži način za učenje. To svakako uključuje puno griješenja i vraćanja na početak, ali to je prirodan dio procesa.

  Za sve što mislite da ne možete sami, pozivamo vas da prvo probate još jednom prije nego se javite nekom od mentora!

  Mentori su dostupni u punom kapacitetu od 8:30 do 17:00 radnim danima svim polaznicima Paragon full stack programa, dok su u Areni dostupni u veoma ograničenom kapacitetu.

 • Da li su mentori dostupni vikendom?

  Mentori nisu dostupni vikendom, za razliku od kolega polaznika na koje se možete i trebate osloniti za pomoć. Snalaženje i učenje u dvoje ili u grupi je najefektniji metod usvajanja znanja i vještina! Ukoliko ni samostalno, ni uz pomoć kolega polaznika ne uspijete dobiti traženo rješenje, mentori će na vaše pitanje odgovoriti u ponedjeljak.

 • Da li mi je zagarantovan posao nakon što završim Paragon?

  Ovisno o rezultatima koje ostvarite u Paragonu, otvaraju vam se različite mogućnosti! Kandidati koji ostvare najviše bodova i odrade tehnički test odlično, idu direktno na intervjue u neke od najprestižnijih IT kompanija u Bosni i Hercegovini! Sve detalje o mogućnostima nakon Paragon full stack programa možete pogledati na ovoj infografici.

 • Koja je razlika između full stack web programera i drugih programera?

  Full stack programiranje obuhvata rad sa bazom podataka, back end i front end. Dakle cijeli spektar tehnologija i specijalizacija. Full stack programer je široko specijalizovan programer koji je sposoban da samostalno razvije kompletne web aplikacije, dok ostali programeri imaju uske specijalizacije koje su specifične i često limitirajuće. Kao full stack web programer vi ste favorit pri zapošljavanju!

 • Gdje mogu raditi nakon što završim Paragon?

  U bilo kojoj IT kompaniji na svijetu u kojoj se traži junior
  1) full stack programer,
  2) back end programer ili
  3) front end programer.

  Detaljna pojašnjenja, upute, preporuke i liste najboljih IT kompanija biće dostupne svakom polazniku Paragon full stack programa u vidu karijernog vodiča!

 • Na koji način komunicirati sa Paragon mentorima?

  Paragon mentori su dostupni radnim danima od 08:30 do 17:00 sati. Komunikacije se odvija putem Slack platforme. Svake sedmice imate mogućnost prisustva na zajedničkim sastancima te zajedno sa mentorima i drugim polaznicima razgovarati o projektima. Također, po potrebi možete dogovoriti i 1 na 1 sastanke sa mentorima.

   

 • Da li je prisustvo na radionicama i neformalnim druženjima obavezno?

  Radionice i neformalna druženja su organizovani s ciljem da usvojite znanja iz različitih oblasti (QA, Projekt menadžment, DevOps). Prisustvo nije obavezno, ali je pohvalno kako biste mogli sa predavačima razgovarati o određenoj temi. Radionice se snimaju te su snimci dostupni ubzo nakon završetka iste, dok se neformalna druženja ne snimaju. 

 • Ako odustanem od Paragona da li mi se vraća novac?

  Nakon što potpišete ugovor za Paragon dužni ste poštovati sve odredbe koje su ugovorom propisane, a koje su navedene s ciljem da što kvalitetnije savladate znanje. Nažalost, nakon što potpišete ugovor i uplatite novac, isti vam neće biti vraćen nazad. 

 • Šta ako mi se desi nepredviđena situacija poput bolesti, putovanja, mogu li nadoknaditi dio u programu?

  Paragon tim vam je na raspolaganju tokom cijelog procesa trajanja programa kako biste uspješno završili svoje putovanje. Sve nepredviđene situacije poput bolesti, smrtnih slučajeva u porodici i slično, a koje vas onemogućavaju da uspješno pratite program, potrebno je prijaviti Paragon timu koji će vam dati dalje upute kako da što kvalitetnije sustignete propušteno.

 • Da li projekti koje završim tokom programa postaju moje vlasništvo?

  Projektima na kojim radite imate pristup uvijek, ali nije dozvoljeno projektna rješenja dijeliti van Paragon tima. Ukoliko vas budući poslodavac bude zainteresovan da pogleda vaš kod, Paragon tim poslodavca može dodati kao kolaboratora, ali je to potrebno najaviti Paragon timu unaprijed.

 • Na koji način mogu dobiti Paragon stipendiju?

  Paragon stipendija je organizovana za najbolje polaznike Arene koji će nakon završetka besplatnog selekcijskog programa dobiti poziv da pristupe testiranju za stipendije. Ispit za stipendije se održava u realnom vremenu online uz prisustvo mentora i tehničku podršku koja će vam omogućiti da pristupite ispitu. 

 • Da li je moguće završiti program za 6 mjeseci?

  Paragon full stack program traje 9 mjeseci, ali ga je moguće završiti i za 6 mjeseci, ali ne kraće od toga. U tom slučaju vam je potreban dodatan trud i rad na projektima. 

 • Da li postoje rokovi za predavanje projekata?

  Prilikom vašeg ulaska u Paragon full stack program dobit ćete timeline sa projektima na kojim ćete raditi. Timeline je određen datumima, koji nisu obavezujući da prema njima radite projekte. Sami kreirate tempo kojim ćete završiti program, te nemate rokove u kojima predajete projekte. Preporuka Paragon mentora je da pratite tempo koji vam je predstavljen u timeline-u kako biste imali dovoljno vremena za sve projekte.

 • Na koji način mogu tražiti tehničke odgovore, pored komunikacije sa mentorima?

  Pored redovne komunikacije sa mentorima, odgovore možete pronaći u komunikaciji sa vašim kolegama polaznicima, te pomoću Google-a.

 • Da li je potrebno da poznajem engleski jezik?

  Uz stručne programske jezike, engleski jezik je jedini nužan za programiranje. Minimalni nivo poznavanja engleskog jezika je B1, a osobito terminologije koja se odnosi na računarstvo i IT sektor. Što veći nivo razumijevanja engleskog jezika imate, lakše će vam biti da razumijete nove pojmove sa kojima ćete se susretati tokom rada na projektima.