Svima se dešava da ostanemo bez volje da učimo i da nas zbog toga preplavi osjećaj frustracije. Međutim, zbog rokova često nismo u mogućnosti da odložimo obaveze koje imamo prema fakultetu, poslu i projektima.

Hroničan umor, dekoncentracija, problemi sa porodicom, ljubavne dileme… mnogo toga može da nas odvuče od učenja i da nam onemogući da nađemo motiv za učenje. Ne očajavajte i u nastavku otkrijte kako da se motivišete brzo i lako.

Fokusirajte se na cilj

U trenucima kada mislite da ne možete dalje, sjetite se razloga zbog kojeg ste počeli i koji je vaš krajnji cilj. Svako je motiviran različitim stvarima – zanimanjem iz snova, lagodan život, ugled u društvu. Bitno je da krajnji cilj nikad ne izgubite iz fokusa i neka vam postane mantra u fazi života u kojoj se nalazite. Ispišite je u rečenicu koja drugima može biti zagonetka, a vama njena poruka jasna. Postavite na pozadinu mobitela, računara ili kao sticky note koja će vam uvijek biti na vidnom mjestu.

Učite i komunicirajte sa kolegama

Posao programera u većini slučajeva znači i rad u timu. Učenje u timu će vam od početka pomoći da se adaptirate ovoj vrsti rada i funkcionisanju grupe sa kojom dijelite iste interese. Danas postoje mnoge platforme koje vam dopuštaju da zajedno radite i učite, a da ne napuštate udobnost svog doma. Kroz komunikaciju sa kolegama i “razbijanje” zadataka i projekata na najmanje dijelove možete doći do podataka koji vam mogu biti od krucijalne važnosti za rad na projektima koji vas čekaju u budućnosti.

Pravite sebi bilješke

Koliko god tehnologija napredovala, ne potcjenjujte moć olovke i papira. Prilikom sastanaka, predavanja, rada na zadacima bilježite stvari koje su vam nove, za koje mislite da su bitne, a čak i one koje vam se ne čine toliko bitne u tom trenutku. Pravljenje bilješki pomaže vašoj koncentraciji i usmjeravanju pažnje, te da se fokusirate na predavanje koje slušate ili tekst koji čitate. Od velike je koristi i pri organizaciji informacija koje primate.

Kontinuirano radite na fokusu, razgovarajte sa svojim timom i učite na greškama.

Ne posmatrajte greške negativno

“Na greškama se uči” – iako je za mnoge izlizana fraza, ona u potpunosti ima smisao i može se prenijeti na sve sfere života. Kada shvatite gdje ste pogriješili, ne gubite vrijeme na oplakivanje i stideći se što ste pogriješili, nego stupite u akciju da popravite što se može popraviti. Neka vam greška posluži kao motiv i odskočna daska. Sljedeći put kad se nađete pred sličnim problemom, sigurno ćete reagovati efikasnije i uspješnije ćete prenijeti naučeno.

Pravite pauze

Često tokom rada zaboravimo na vrijeme jer nam je sva pažnja usmjerena na naš računar i pronalazak rješenja za problem koji je ispred nas. Pauze su bitne za efikasno usvajanje znanja. Glad i žeđ neprijatelji su učenja. Opskrbite se hranom i pićem, no umjesto da za vrijeme učenja grickaš slatkiše, iskoristi pauzu za zdravu užinu. Namirnice kao što su orasi, bademi i banane odličan su izbor jer će ti dati prijeko potrebnu dozu energije. Naravno, nemoj zaboraviti na vodu. Dehidracija direktno uzrokuje umor i dekoncentraciju, a osjećat ćeš se i pomalo napeto.